Luni, 12 mai 2025, la sediul Ministerului Transporturilor din București, va avea loc semnarea contractului pentru proiectarea și execuția lotului 2 al Centurii Metropolitane Cluj, marcând un moment definitoriu pentru infrastructura rutieră a regiunii.
Detalii despre proiect
Lotul 2 al Centurii Metropolitane Cluj vizează conexiunea dintre Gilău, Autostrada A3, Cluj-Napoca, Apahida și viitorul Drum Expres DX4. Contractul, în valoare de 9,3 miliarde de lei, este finanțat prin Programul Transport 2021-2027 și a fost atribuit Asocierii DIMEX-2000 COMPANY (lider), HYDROSTROY AD (Bulgaria) și INTEGRAL INZENJERING A.D. LAKTASI (Muntenegru) .
Proiectul Centurii Metropolitane Cluj este rezultatul unui protocol semnat în 2023 între Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) și primăriile din Cluj-Napoca, Florești, Gilău, Baciu și Apahida .
Creșterea costurilor și aprobarea indicatorilor
Inițial estimată la 8,6 miliarde de lei, valoarea investiției a fost majorată la 9,3 miliarde de lei în urma actualizării indicatorilor tehnico-economici, aprobați de Consiliul Local Cluj-Napoca în februarie 2025. Această ajustare a fost necesară din cauza creșterilor semnificative ale prețurilor materialelor de construcție și ale costurilor cu forța de muncă în perioada 2022-2025 .
Caracteristici tehnice ale lotului 2
Lotul 2 al Centurii Metropolitane are o lungime de aproximativ 24 de kilometri, la care se adaugă 18 kilometri de drumuri de legătură și 3 tuneluri în zona pădurii Făget. Întregul proiect al centurii metropolitane cuprinde 42 de kilometri de drum principal, 32 de kilometri de drumuri de legătură, 20 de noduri rutiere și 5 tuneluri .
Implementarea acestui proiect este așteptată să reducă semnificativ traficul din municipiul Cluj-Napoca, să îmbunătățească conectivitatea regională și să stimuleze dezvoltarea economică în zona metropolitană. De asemenea, se preconizează că va contribui la reducerea emisiilor de poluanți și la creșterea calității vieții locuitorilor.