Eurovision

Eurovision 2024 Proteste Anti Israeliene

Mii de manifestanți pro-palestinieni au mărșăluit în orașul portuar suedez Malmo împotriva participării Israelului la concursul pan-continental Eurovision, potrivit Al Jazeera.

Protestatarii care fluturau steaguri palestiniene au umplut piața istorică Stortorget de lângă primăria din secolul al XVI-lea din Malmo, înainte de un marș planificat joi prin oraș pentru un miting într-un parc aflat la câțiva kilometri de locul de desfășurare a Eurovision.

Poliția a estimat că au participat între 10.000 și 12.000 de persoane. Printre cei din mulțime s-a aflat și activista suedeză pentru climă Greta Thunberg.

Scandând „de la râu la mare, Palestina va fi liberă” și „Israelul este un stat terorist”, manifestanții au aprins fumigene în culorile steagului palestinian în timpul unui miting zgomotos, dar pașnic, pentru a critica Israelul și a cere încetarea focului în Gaza. A existat o prezență polițienească numeroasă, cu un elicopter care plutea și ofițeri pe acoperișuri cu binocluri.

Un protest pro-Israel de mai mică amploare a avut loc, de asemenea, joi, într-o piață centrală din Malmo.

Organizatorii concursului, care încearcă să mențină Eurovisionul ca un eveniment apolitic, au respins apelurile de a interzice Israelul din cauza războiului din Gaza.

eurovision Eurovision 2024 Proteste Anti Israeliene

Organizatorii au cerut Israelului să schimbe versurile intrării sale, intitulate inițial October Rain (Ploaie de octombrie), într-o aparentă referire la atacul din 7 octombrie, condus de grupul palestinian Hamas. Cântecul a fost redenumit Hurricane, iar cântărețului israelian Eden Golan i s-a permis să rămână în concurs.

Unii membri ai publicului care au asistat miercuri la o repetiție generală au putut fi auziți huiduind în timpul interpretării lui Golan. Dar joi, ea a obținut suficiente voturi din partea spectatorilor pentru a se clasa în primii 10 din cele 16 cântăreți care au concurat într-o semifinală și pentru a-și asigura un loc în competiția pentru titlu de sâmbătă.

Criticii deciziei de a lăsa Israelul să concureze subliniază că Rusia a fost dată afară de la Eurovision în 2022 după invazia sa în Ucraina, iar Belarus a fost expulzat cu un an mai devreme din cauza represiunii guvernului său împotriva disidenței.

 

Partajează acest conținut:

Publică comentariul