Coroana Reginei Maria

Coroana Reginei Maria Expusă Iași

Iașiul găzduiește coroana reginei Maria a României, evaluată la 25 de milioane de euro, expusă la Palatul Braunstein. Prof. dr. Claudiu Topor discută despre simbolistica și istoria coroanei, evidențiind importanța monarhiei în România. Coroana a fost creată pentru a sublinia unirea și transformarea țării. Topor avertizează asupra politizării monarhiei în context electoral și subliniază revenirea simbolurilor monarhice în discursul public, conform Libertatea.

La parterul Palatului Braunstein din Iași, în sala Tezaur Regal, pot fi admirate numeroase piese care au aparținut Reginei Maria. Atracția expoziției este, însă, coroana Reginei. Diadema a fost construită din aproximativ două kilograme de aur.

Coroana a fost purtată de Regina Maria la încoronarea din 1922 de la Alba Iulia. Este considerată ca fiind una dintre cele mai frumoase bijuterii din Europa secolului XX.

Sub titlul „Maria a României, Regină și artistă”, expoziția dezvăluie vizitatorilor cele două laturi ale suveranei. Și amintește că Iașul este un oraș regal, cu un important rol în istoria României Mari.

Coroana Reginei Maria a fost transportată sub protecția Jandarmeriei Române. Valoarea acestei podoabe unicat se ridică la 25 de milioane de euro. Diadema va rămâne în Iași până pe 8 iunie. Celelalte obiecte regale vor putea fi admirate acolo până pe 8 august.

Regina-Maria-2-1-194x300 Coroana Reginei Maria Expusă Iași

„Poate oare o inimă să fie atât de mare ca să îndure orice durere, poate oare o minte să fie atât de înţeleaptă ca să conducă milioane de oameni pe calea binelui, poate vitejia să fie atât de neînfricată ca să ţină piept oricărui duşman, poate un suflet să fie atât de drept ca să judece pe alţii? […] Strigătul care a izbucnit de pe buzele mele a fost: da, o inimă poate să fie destul de mare ca să îndure orice durere. Şi inima aceasta este o inimă de femeie!” – Regina Maria-

Partajează acest conținut:

Publică comentariul