atalanta

Atalanta 500 De Milioane De Euro din Vânzarea Jucătorilor Tineri

Atalanta a făcut istorie joi seara, când o victorie convingătoare cu 3-0 acasă împotriva lui Marseille a confirmat locul clubului din Serie A în prima lor finală europeană. Rezultatul din acea seară, alături de remiza 1-1 din Franța săptămâna precedentă, înseamnă că echipa lui Gian Piero Gasperini va înfrunta acum Bayer Leverkusen, echipă formidabilă și momentan neînvinsă, condusă de Xabi Alonso, la Aviva Stadium din Dublin, Irlanda, în finala Europa League, în mai puțin de două săptămâni.

Deși multă atenție mediatică va fi concentrată exclusiv pe Alonso, urmărindu-i ascensiunea fulminantă ca unul dintre cei mai căutați antrenori din Europa, Atalanta va merita fără îndoială la fel de multă laudă pentru ajungerea în această etapă a competiției. Nu doar că „I Nerazzurri” joacă un fotbal incitant și ofensiv și au mulți fani în întreaga Europă, dar au de asemenea s-a impus ca unul dintre cele mai inteligente cluburi din Italia și din fotbalul european în ultimii ani.

Chiar dacă echipa lui Gasperini se află pe locul cinci în clasamentul Serie A, Atalanta a eliminat câțiva adversari importanți în acest sezon, având câștig de cauză în fața lui Sporting în rundele anterioare ale Europa League, precum și în fața lui Liverpool în faza anterioară a competiției. Totodată, au învins recent Napoli în campionat și AC Milan în sferturile Cupei Italiei. Cu toate acestea, ceea ce îi face pe Atalanta invidiați de adevăratul majoritatea cluburilor din Europa este abilitatea lor de a identifica și dezvolta jucători tineri ca niciun alt club din Italia. Și în multe feluri s-au impus ca unul dintre cele mai inteligente cluburi din primele ligi europene când vine vorba de planificare atentă în fereastra de transferuri.

atalanta-biggest-sales-1712825843-133979-1 Atalanta 500 De Milioane De Euro din Vânzarea Jucătorilor Tineri

Confrom transfermarkt, de-a lungul ultimelor cinci sezoane, Atalanta a făcut o avere vânzând jucători tineri la cluburi mai mari din Italia și chiar direct la unele dintre cele mai bogate cluburi din Premier League. Unii dintre acești jucători vor fi nume cunoscute pentru fanii din Premier League, cum ar fi Rasmus Højlund și Cristian Romero, care s-au alăturat Manchester United și, respectiv, Tottenham pentru o sumă totală de 124 de milioane de euro. Amad Diallo (transfer de 21,3 milioane de euro la Man Utd) și Dejan Kulusevski (transfer de 37 de milioane de euro la Juventus) au fost, de asemenea, pentru o vreme, jucători ai lui Atalanta, precum și mulți alți jucători tineri. Astfel, de-a lungul ultimelor cinci sezoane, clubul italian a obținut nu mai puțin de 521 de milioane de euro din vânzările de jucători începând cu sezonul 2019/20. Nu doar că aceasta este a opta cea mai mare sumă din toate fotbalul european, dar este și a doua cea mai mare sumă pentru orice club italian. Atunci când comparăm aceasta cu cheltuielile lui Atalanta pentru transferuri de jucători în același interval de timp (370 de milioane de euro), se evidențiază un sold de transfer de +152 de milioane de euro. Acesta este al nouălea cel mai mare profit din fotbalul european și confortabil cel mai mare profit obținut din tranzacțiile cu jucători în fotbalul italian.

Partajează acest conținut:

Publică comentariul