Variola Maimutei, Foto: Shuttestock

O Nouă Formă de Mpox(variola Maimuței) Se Răspândește Rapid În Congo

Autoritățile din Congo luptă să stăpânească cel mai mare focar de mpox(variolă maimuței), iar oamenii de știință spun că o nouă formă a bolii detectată într-un oraș minier s-ar putea răspândi mai ușor printre oameni conform Associated Press.

Variola maimuței, cunoscută și sub numele de febră de valuri, este o boală virală extrem de contagioasă care afectează maimuțele și alte animale non-uman primatelor. Virusul Variola maimuței face parte din familia Orthopoxvirus și este strâns legat de virusul variolei umane. Deși această boală este specifică animalelor, poate fi transmisă și la oameni, devenind o preocupare majoră pentru sănătatea publică.

Variola maimuței poate avea consecințe devastatoare în populațiile de maimuțe și poate cauza mortalitate ridicată în cazul infecțiilor severe. Simptomele includ febră, erupții cutanate, pierderea părului și, în cazuri grave, complicații neurologice și deces. Această boală poate fi transmisă prin contact direct cu animalele infectate sau cu materialele lor biologice.

În trecut, izbucnirile de variolă maimuței au avut un impact semnificativ asupra populațiilor de maimuțe din Africa și America de Sud, amenințând biodiversitatea și echilibrul ecologic al ecosistemelor în care acestea trăiesc. Cu toate acestea, datorită eforturilor de cercetare și de intervenție, s-au realizat progrese semnificative în controlul și prevenirea acestei boli.

Vaccinarea și monitorizarea strictă a animalelor au jucat un rol crucial în prevenirea și controlul răspândirii variolii maimuței. De asemenea, educația publică și conștientizarea riscurilor asociate cu contactul cu animalele infectate au fost importante în reducerea numărului de cazuri.

Partajează acest conținut:

Publică comentariul